Messer - Global Site
 

Gasovi u industriji vina

 

Prezentacija o primenama gasova o industriji vina održana je 18. marta 2011. u Aleksandrovcu Župskom, kraju poznatom po dugoj tradiciji uzgajanja vinove loze i proizvodnje vina. Prezentaciji je prisustvovalo 20-ak vinara iz tog kraja, među kojima i vinarije Mihajlović, Minić, Ćosić, Zdravković i Ivanović.

Naše kolege Marija Vukovic i Siniša Drobnjak održali su prezentaciju o primeni gasova u različitim fazama proizvodnje vina – za rashlađivanje kljuka, skladištenje, inertizaciju rezervoara i flaširanje vina, što doprinosi boljem kvalitetu i stabilnosti vina.

Suvi led hladi grožđe i kljuk i stvara inertnu atmosferu čime se izbegava prevremena fermentacija u toku obrade grožda. Azot, argon i ugljendioksid štite od oksidacije prilikom skladištenja, odnosno istiskuju kiseonik iz rezervoara i bačvi za čuvanje vina, stvarajući tako neutralnu atmosferu potrebnu za ispravno skladištenje vina.

Vino1

Vino2