Messer - Global Site
 

Poseta Štefana Messera Srbiji

 

Vlasnik nemačke kompanije Messer, gospodin Štefan Messer, i regionalni direktor za jugoistočnu Evropu, gospodin Ernst Bode, 29.06.2010. posetili su Fabriku kiseonika u Boru, kupljenu 2009. godine za 2,5 miliona dolara, kao i novu čeličanu Sirmium Steel u Sremskoj Mitrovici koja će početi sa radom do kraja ove godine .
Delegaciju su u Boru dočekali generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski i Direktor TIR-a Milan Dejanovski. Zajedno su obišli Topionicu bakra u okviru RTB-a Bor, u prijatnom razgovoru razmenili iskustva, a zatim obišli i Fabriku kiseonika koja je od 2009. godine u vlasništvu Messer Tehnogasa. Messer Tehnogas je tada preuzeo i 25 zaposlenih Kisikane i sada proizvodi 100 tona gasovitog kiseonika dnevno (3.000 Nm3/h) i azot za potrebe RTB-a Bor. Investirano je u 4 velika rezervoara za kiseonik, a na lokaciji se nalazi i prodajni centar za sve vrste tehničkih gasova. Otvorena je mogućnost izgradnje nove topionice u budućnosti, u skladu sa evropskim standardima, a samim tim i nove Kisikane koja bi pratila i potrebe nove topionice većeg kapaciteta.
U Sremskoj Mitrovici ih je dočekao vlasnik kompanije STG Group iz Milana i generalni direktor, gospodin Dario Bodino. Saradnja ove dve kompanije počela je 2008. godine kada je potpisan prvi ugovor o snabdevanju kiseonikom, argonom i azotom. Buduća čeličana će koristiti tehničke gasove Messer Tehnogasa u procesu topljenju čelika i proizvodnji do 450.000 tona odlivaka godišnje kao polusirovine za dalju proizvodnju betonskog gvožđa. Pored instalacije više velikih rezervoara i isparivača, Messer Tehnogas će obezbediti i obimne usluge instalacije i inženjeringa.
bor1
bor2

bor3

bor4
bor5