Messer - Global Site
 

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić otvorio azotno postrojenje u Majdanpeku

Beograd, 15.05.2014. - U rusko−srpskoj Fabrici bakarnih cevi Majdanpek, jednoj od deset najvećih srpskih izvoznica, predsednik Srbije Tomislav Nikolić pustio u rad kriogenerator kompanije Messer koji će doprineti efikasnijoj i kvalitetnijoj proizvodnji.

Fabrika bakarnih cevi Majdanpek proslavlja jubilej otvaranjem veoma važnog dela proizvodnog lanca − pogona za proizvodnju azota kompanije Messer kojim će započeti nova epoha u istoriji ovog preduzeća. „Danas obeležavamo dvojaki jubilej, 35−godišnjicu osnivanja i desetogodišnjicu privatizacije jednog od najvažnijih srpskih preduzeća“, rekao je Tomislav Nikolić i podsetio da se bakar u ovom delu Srbije pravi još od prvog veka pre nove ere, a da se u fabrici Majdanpek danas prave najkvalitetnije bakarne cevi. On je izjavio da je ova fabrika prošla kroz jednu od najuspešnijih privatizacija u Srbiji jer je 2004. godine holding Uralsko metalska metalurška kompanija (UGMK), postala vlasnik FBC Majdanpek. Zahvaljujući investicijama od nekoliko desetina miliona dolara, modernizovana je oprema, prošireni su kapaciteti i sačuvana radna mesta, rekao je predsednik Srbije.

Nikolić je istakao da je Fabrika bakarnih cevi u Majdanpeku visokorangirana na tržištu Evrope, Azije i Amerike i da je uspela da za deset godina uveća proizvodnju za četiri puta, od 3.000 tona na 12.000 tona godišnje. Modernizacija je povećala i kvalitet, a ova fabrika zadovoljava 80 odsto tražnje na domaćem tržištu i dobar deo svojih proizvoda plasira na inostranim.

Investiranje u novo azotno postrojenje kompanije Messer omogućava rast kvaliteta, povećanje mogućnosti za pronalaženje novih partnera u poslovanju, ali znači i doprinos ekonomskom, socijalnom, ekološkom i kulturnom razvoju lokalne zajednice.

Direktor Messer Tehnogasa, Ernst Bode, rekao je da je postrojenje za proizvodnju gasovitog azota koje je startovalo u Majdanpeku tehnologija najnovije generacije. Kriogenerator kapaciteta 350 kubnih metara na sat je deo tehnološkog procesa najefikasnijeg za proizvodnju bakarnih cevi.