Messer - Global Site
 

Dozrevanje banana

Banana je drugo najpopularnije voće u Evropi, iako ne raste u ovom podneblju. Skoro sve količine banana u Evropu dolaze iz Centralne Amerike ili sa Filipina. Banane se beru nezrele i transportuju brodovima-hladnjačama. Na temperaturi od oko 13 °C proces zrenja se zaustavlja. U evropskim lukama dozrevanje banana vrši se u specijalnim komorama, gasnim mešavinama sa etilenom.

Etilen je fitohormon koji dovodi do zrenja svog voća. Posle oređenog nivoa zrenja sama banana proizvodi etilen, ali samo dodatkom etilena proces sazrevanja može da se kontroliše. Nakon 4-8 dana dozrevanja u komori, banane su spremne za stavljanje u promet.

Etilen je veoma zapaljiv gas i ne koristi se kao čist gas, jer bi s jedne strane dozrevanje bilo isuviše brzo i ne bi moglo da se kontroliše, a s druge strane upotrebom gasne mešavine koja je van oblasti zapaljivosti obezbeđuje se bezbednost u radu. Messer Tehnogas ove mešavine proizvodi pod nazivom „banana gas“.