Messer - Global Site
 

Industrija hrane

Messer predstavlja značajnu grupaciju iz oblasti industrijskih gasova na svojim ciljnim tržištima Evrope i Kine.
Messer jeste i biće nezavisno porodično preduzeće.
Zajedno sa našim partnerima i združenim kompanijama mi ispunjavamo želje kupaca stručno, pouzdano i sa darom za inovacije na polju tehnologije habanja, spajanja i sečenja, kao i preciznih instrumenata.
To je ono što nas čini prvim izborom kod naših kupaca i zaposlenih.
Najznačajnije oblasti primene gasova su:
  • proizvodnja životnih namirnica,
  • obrada vode i ekologija,
  • hemija, metalurgija, metaloprerađivačka industrija, medicina i proizvodnja specijalnih gasova. 
Messer Tehnogas AD raspolaže širokim asortimanom gasova, znanjem i sredstvima za uvođenje primena u proizvodnji, čuvanju, pakovanju i transportu prehrambenih proizvoda.

 
 
Tehnički gasovi, po novnoj evropskoj terminologiji: GASOVI ZA INDUSTRIJU HRANE (ugljendioksid, azot, kiseonik ...) najveću primenu nalaze u prehrambenoj industriji u sledećim tehnologijama:
  • brzo smrzavanje životnih namirnica - očuvanje dobrog kvaliteta,
  • gajenje i transport žive ribe - ubrzan rast, efikasnija ishrana,
  • pakovanje životnih namirnica u atmosferi inertnih gasova MAP (Modified Atmosphere Packaging) – sprečava oksidaciju, održava svežinu, obezbeđuje duži rok trajanja proizvoda bez promene boje,
  • hlađenje proizvoda u transportu – tečni azot, suvi led, kao klasične sisteme «termo king» i sl., mala investiciona ulaganja,
  • gaziranje napitaka – dodavanje gasovitog ugljendioksida daje prijatan ukus, omogućava održavanje arome i boje, smanjuje mikrobiološki uticaj, stabilizuje penu kod piva itd.,
  • čuvanje vina i voćnih sokova pri skladištenju i pretakanju «sparging sistem» - gasovitim azotom u rezervoarima i cevovodu usporava se oksidacija, povećava trajnost proizvoda, održava se aroma i boja i smanjuje mikrobiološki uticaj; pri pretakanju azotom ne dolazi do vezivanja kiseonika,
  • pakovanje vode, negaziranih pića i ulja – ukapavanjem tečnog azota u limenke i PET ambalažu, radi stabilizacije pakovanja ostvaruje se nadpritisak u ambalaži i održava zaštitna atmosfera čime se izbegava oksidacija proizvoda, obezbeđuje nepromenjeni kvalitet proizvoda,
  • skladištenje voća CA (Controlled Atmosphere) – ubacivanjem gasovitog azota u6z niske koncentracije kiseonika i ugljendioksida usporava se metabolizam čuvanog voća uz dodatno hlađenje i konstantno vlaženje voće mesecima ostaje sveže. Primenom «banana gasa» (smeša azota i etilena) za dozrevanje banana reguliše se ponuda zrelih proizvoda na tržištu.
  • usitnjavanje (kriogeno mlevenje) – primenom tečnog azota sprečava se gubitak arome, povećava se efekat mlevenja i zadržava kvalitet proizvoda (začini, kakao, kafa itd...),
  • staklene bašte – primenom ugljendioksida povećava se prinos poljoprivrednih proizvoda.