Messer - Global Site
 

Obrada vode i ekologija

 

Mnogi postupci za obradu vode za piće, pripremu procesne vode i prečišćavanje otpadnih voda koriste tehničke gasove. Kiseonik, ozon i ugljen dioksid podstiču prirodne procese prečišćavanja i ne ostavljaju za sobom štetne materije, drugim rečima, ne zagađuju životnu sredinu. Osim toga, tretman voda gasovima je krajnje jednostavno i ekonomično rešenje.

Kiseonikom, kao prirodnim oksidansom, se uklanja gvožđe, mangan i amonijum-jon u vodama za piće. Najnovija tehnološka dostignuća u tretmanu otpadnih voda pokazuju da je kiseonik idealna solucija za povećanje efikasnosti konvencionalnih uređaja za prečišćavanje, bez skupih dodatnih građevinskih proširenja. Eliminacija neprijatnih mirisa u zatvorenim kanalizacionim sistemima pod pritiskom, još jedna je u nizu primena kiseonika.
Tamo gde priroda zakaže često pomaže ozon, jedno od najsnažnijih okidacionih sredstava. U vodama za piće, ozon vrši dezinfekciju i oksidaciju najrezistentnijih organskih supstanci, čineći ih neškodljivim. Istu funkciju ima i u visoko opterećenim otpadnim i procesnim vodama.
Svest o očuvanju životne sredine, postaje sve izraženija u XXI veku. U skladu s tim, Messer je razvio nove primene ugljen dioksida za neutralizaciju voda za piće, plivačkih bazena i industrijskih otpadnih voda. Opasne i štetne kiseline, sada bivaju zamenjene potpuno neškodljivim gasom. Ugljen dioksid nalazi primenu i u otvrdnjavanju i omekšavanju vode za piće, kao i u regeneraciji jonoizmenjivača.
Prave “know how” tehnologije, konsalting, sigurna isporuka i, prvenstveno, kvalitet naših gasova, predstavljaju garanciju uspeha Messer Tehnogas-a.