Messer - Global Site
 

Specijalni gasovi i smeše

 

 

U okviru proizvodnog programa Messer-a, specijalni gasovi podrazumevaju gasove visoke čistoće i od njih proizvedene gasne smeše. U grupi specijalnih gasova proizvodi se mnoštvo proizvoda. Koncepti snabdevanja skrojeni po meri kupca, najrazličitiji oblici isporuke i posebne servisne usluge zaokružuju široki spektar ponude. Specijalni gasovi neophodni su za mnoge industrijske i istraživačke grane. Plemeniti gasovi za svetlosnu tehniku, obimni program gasova za lasersku tehniku, ispitni gasovi za analitiku, smeše fluora za obradu rezervoara goriva u automobilskoj industriji, kiseonik i vodonik visoke čistoće za proizvodnjustaklenih vlakana, kripton i ksenon kao gasovi za punjenje ploča izolacionog stakla.

Tečni helijum je najznačajniji medijum za duboko hlađenje za gotovo sve primene u proizvodnji superprovodnika. Spektar primena pomenutih gasova je neiscrpan.

Kvalitet gasa kod specijalnih gasova ima važnu ulogu. Na primer, visoki zahtevi elektronske industrije danas traže procesne gasove čija je čistoća na granici merljivosti i dokaznosti. Takozvani Megapur standard mogao bi jedino da se ostvari uz uvođenje potpuno novog logističkog lanca: čelične boce, rezervoari, cevovodi, ventili i armature s posebno tretiranim unutrašnjim površinama radi obezbeđenja kvaliteta gasa. Kod proizvodnje ispitnih gasova važno je napraviti smešu što preciznijeg sastava i osigurati njihovu stabilnost pri skladištenju u rezervoarima. Za dokazivanje prisustva ugljovodonika u atmosferi potrebni su, na primer, ispitni gasovi i merenje na ppb-nivou.

To znači da 10-7 Vol. % neke komponente treba ne samo dokazati, već i precizno dozirati i zatim analitički odrediti. Za snabdevanje su napravljeni rezervoari sa specijalno obrađenim unutrašnjim površinama.

Predhodna priprema boce ključ je uspeha u poslovanju sa specijalnim gasovima. Iz ovog razloga Messer je izgradio moderan centar za obradu boca (Kefeld-Gellep u Nemačkoj). Kroz ovaj centar prođe svakodnevno 65.000 boca koje se spolja i iznutra čiste i pripremaju za punjenje gasa.

Te se boce spolja premazuju odgovarajućim bojama i ekološki prihvatljivim vodenim lakom.

I to nije sve: pre obavljanja periodičnog ispitivanja čeličnih boca, ostatak sadržaja treba očistiti i odložiti ga u skladu sa direktivama koje su na snazi. Centar u Krefeldu je stoga od relevantnih institucija zvanično ovlašćen i certifikovan za odlaganje otpada.

U ispitivanje boca spada i sigurnosno ispitivanje uz posebnu ultrazvučnu metodu koju je Messer u Nemačkoj razvilo u saradnji s RW-TUV iz Essena.

U hitnim slučajevima Messer nudi mogućnost odlaganja boca čiji sadržaj nije poznat. Uz pomoć mobilnog analitičkog sistema stručno osoblje na licu mesta ispituje identitet sadržaja boce i organizuje transport i odlaganje boce na prikladan način.

Sveobuhvatnim konceptom za odlaganje ostatka gasa i obradu boca Messer je postavio nova merila na polju industrijskih gasova.

Na primer, poseban angažman pogona za specijalne gasove u Nemačkoj u Krefeldu u zaštiti okoline nagrađen je certifikatom za ekološka dostignuća.