Web Content Display

Slaviša Vujičić

Menadžer za nove primene i Pomoćnik rukovodioca proizvodnje medicinskih gasova

+381 11 35 37 241

+381 11 35 37 291

slavisa.vujicic@messer.rs

Web Content Display

Obrada vode i ekologija

 

Mnogi postupci za obradu vode za piće, pripremu procesne vode i prečišćavanje otpadnih voda koriste tehničke gasove. Kiseonik, ozon i ugljen-dioksid podstiču prirodne procese prečišćavanja i ne ostavljaju za sobom štetne materije, drugim rečima, ne zagađuju životnu sredinu. Osim toga, tretman voda gasovima je krajnje jednostavno i ekonomično rešenje.

Kiseonikom, kao prirodnim oksidansom, se uklanja gvožđe, mangan i amonijum-jon u vodama za piće. Najnovija tehnološka dostignuća u tretmanu otpadnih voda pokazuju da je kiseonik idealna solucija za povećanje efikasnosti konvencionalnih uređaja za prečišćavanje, bez skupih dodatnih građevinskih proširenja. Eliminacija neprijatnih mirisa u zatvorenim kanalizacionim sistemima pod pritiskom, još jedna je u nizu primena kiseonika.

Tamo gde priroda zakaže često pomaže ozon, jedno od najsnažnijih okidacionih sredstava. U vodama za piće, ozon vrši dezinfekciju i oksidaciju najrezistentnijih organskih supstanci, čineći ih neškodljivim. Istu funkciju ima i u visoko opterećenim otpadnim i procesnim vodama.

Svest o očuvanju životne sredine, postaje sve izraženija u XXI veku. U skladu s tim, Messer je razvio nove primene ugljen- dioksida za neutralizaciju voda za piće, plivačkih bazena i industrijskih otpadnih voda. Opasne i štetne kiseline, sada bivaju zamenjene potpuno neškodljivim gasom. Ugljen-dioksid nalazi primenu i u otvrdnjavanju i omekšavanju vode za piće, kao i u regeneraciji jonoizmenjivača.
Prave “know-how” tehnologije, konsalting, sigurna isporuka i, prvenstveno, kvalitet naših gasova, predstavljaju garanciju uspeha Messer Tehnogasa.