Breadcrumb

JUBILEJ: 125 GODINA KOMPANIJE „MESSER“

JUBILEJ: 125 GODINA KOMPANIJE „MESSER“

Kompanija „Messer“ ove godine obeležava 125 godina postojanja.

Kompanija „Messer“ ove godine obeležava 125 godina od osnivanja davne 1898. godine, kada je Adolf Meser, pionir u tehnologiji zavarivanja i sečenja, najpre poslovao kao trgovac acetilenskim generatorima i lampama za kompanije u Frankfurtu i okolini.

Njegova porodica živela je u mestu Hofhajm, na Taunusu, gde imala svoju gostionicu i mesaru. Međutim, Adolf je od malena gajio interesovanja za pogonske motore, pa je svoj prvi posao pronašao u fabrici gasnih motora u Hekstu (na reci Majni). Nakon uspešne prakse završio je studije inženjerstva na Tehničkom univerzitetu u Damštatu, gde je dizajnirao i implementirao sopstveni rasvetni sistem za porodičnu mesaru.

                                   

Vest o ovakvoj inovaciji brzo se proširila i rezultirala otvaranjem sopstvenog preduzeća koje je svoj rad započelo sa četiri radnika i jednim službenikom. Prvi kupac kompanije Messer bio je trgovac biciklama, koji je Adolfu napisao pismo u kojem piše da rasveta izgleda fantastično i funkcioniše savršeno. Nakon ove upešne prodaje, kompanija Messer okupila je još mnogo mušterija, a istorijski podatak govori da je do 1905. godine prodato preko 2200 acetilenskih rasvetnih instalacija.

Adolf Meser patentirao je i sigurnosne naprave za ventilacionu cev na razvijačima acetilena i uređaj za sigurno uvođenje karbidnih rezervoara pod gazometarsko zvono. Kompanija je od samog početka težila ka tehnološkim novinama i unapređenju proizvodnje, pa je još 1902. godine počela da razvija uređaje za gasno-plameno sečenje i zavarivanje. Od 1906. godine, Adolf je bio potpuno fokusiran na razvijanje novih tehnologija za sečenje i zavarivanje, a kompaniju preimenovao u Messer&Cie.

                           

Posao doživljava svoj procvat 1909. godine sa brendom „Original Messer“, koji je obuhvatao široku paletu gorionika, acetilenskih razvijača i regulatora pritiska. Potražnja za Messer proizvodima rasla je eksponencijalno tako da je  proizvodnja u to vreme morala biti premeštena u novu i veću radionicu.

Jedna od najznačajnijih inovacija tog vremena bila je konstrukcija postrojenja za razlaganje vazduha, čime je Adolf Meser omogućio svojim kupcima da sami proizvode kiseonik. Prvo takvo postrojenje za razlaganje vazduha izgradio je u Madridu i pustio u rad 1910. godine.

Kako su ideje Adolfa Mesera bile prevelike za granice Evrope, on je 1912. godine odlučio da se preseli u Njujork. Svojim proizvodima oduševio je građane Njujorka gde je prodao celokupnu ponudu koju je poneo sa sobom. Kada je zaradio prvih pet hiljada dolara, osnovao je novu kompaniju Messer Company sa sedištem u Filadelfiji.

Godine 1925. godine rođen je Hans Meser, Adolfov sin, koji će kasnije preuzeti porodičnu kompaniju. Ovaj vremenski period obeležila je velika ekonomska kriza koja je značajno uticala na rad kompanije, pa se 1926. godine proizvodnja premešta u Frankfurt. Iste godine, Messer je na tržište plasirao visokoproduktivni gorionik za rezanje i zavarivanje sa zaštitom od povratnog udara.

U periodu od 1926. do 1944. godine, kompanija Messer uvodi mnoštvo inovacija i poboljšanja u svoj proizvodni program. Posle Drugog svetskog rata, svi proizvodni pogoni kompanije „Meser“ su prestali sa radom. U posleratnom periodu od presudne važnosti bili su odnosi sa dugogodišnjim stranim poslovnim partnerima, koji su, uprkos razaranjima na evropskom tlu, ostali puni poverenja u nastavak poslovne saradnje sa porodicom Meser. Tada posao preuzima Hans Meser, upravo svršeni student hemije na Univerzitetu u Frankfurtu, i nedugo zatim poslovanje ponovo seli na tržište Amerike.

                       

Tvorac kompanije Adolf Meser preminuo je 1954. godine, čime se obeležava kraj jedne ere, a početak sledeće počinje iste godine rođenjem Stefana Mesera, sina Hansa i Rie Meser.

Godine 1965. spajanjem Adolf Messer GmbH sa Knapsack-Griesheim AG nastaje „Messer Griesheim GmbH“. Kompanija nastavlja svoje poslovanje na tri fronta – industrijski gasovi, sečenje i zavarivanje, kao i tehnologija kriogenog zavarivanja. Krajem sedamdesetih godina pušta se u rad postrojenje u Venecueli, a otvaraju se postrojenja u Tokiju i Oslu. Prodaja za sečenje i zavarivanje u Belgiji počinje 1979, dok se naredne godine otvara postrojenje u Brazilu.

Padom „gvozdene zavese“ kompanija Messer Griesheim učestvuje u procesu razvijanja tržišta Istočne Evrope. Početkom 1993. godine, Hans Meser se povlači iz menadžmenta kompanije i predaje nadležnost Herber Rudolfu. Ovim činom, kompanijom Messer prvi put upravlja čovek koji nije član porodice.

Hans Meser, zajedno sa svojom suprugom Riom, povukao se iz posla 1996. godine zbog bolesti. Akcije su poklonili svojoj deci i unucima. Iste godine, Stefan Meser i Andrea Giese (rođena Meser) preuzimaju na sebe odgovornost za očuvanje i razvoj porodične kompanije.

Porodični deo akcionara kompanije Messer danas predstavlja Stefan Messer, predsednik Nadzornog odbora, u trećoj generaciji, i njegov sin Marcel Messer, izvršni direktor u MEC Holdingu. Porodična kompanija za proizvodnju i distribuciju medicinskih, industrijskih i specijalnih gasova danas broji više od 11.000 zaposlenih, sa fokusom na raznolikost i međusobno poštovanje.