Web Content Display

Marija Vuković

Menadžer za nove primene-prehrambena industrija

+381 11 35 37 202

+381 35 37 291

marija.vukovic@messer.rs

Web Content Display

Gasovi za prehrambenu industriju

 

 

Sve veći interes za svežim, prirodno očuvanim i kvalitetnim prehrambenim proizvodima koji su što je moguće manje hemijski tretirani, nameće proizvođačima zadatak da obrate posebnu pažnju na usavršavanje metoda koje produžavaju trajanje i koje isključuju veštačke aditive i konzervanse. Samo tako će zahtevi potrošača biti ispunjeni, a i proizvođači će biti na dobitku – ne samo da će uspeti da zadrže, već će biti u prilici i da prošire tržište.

Proizvodi Messer Tehnogasa našli su preko 300 različitih primena u svakodnevnom životu, a najvažnije primene u prehrambenoj industriji  su sledeće:

 

  • Pakovanje životnih namirnica (MAP – Modified Atmosphere Packaging) je poseban tretman već gotovih proizvoda koji štiti od oksidacije namirnice koje sadrže masti i aromatične  materije, održava svežinu namirnica, obezbeđuje duži rok trajanja proizvoda bez promene boje. Modifikovana atmosfera predstavlja vodeću tehnologiju očuvanja prehrambenih proizvoda čime se produžava vek trajanja upakovanih proizvoda i smanjuje kvarenje hrane.

  • Brzo zamrzavanje životnih namirnica radi očuvanja dobrog kvaliteta (jagodičastog voća, testa, mesa i dr.)

  • Gaziranje napitaka – dodavanje gasovitog ugljen-dioksida daje prijatan ukus, omogućava održavanje arome i boje, smanjuje mikrobiološki uticaj, stabilizuje penu kod piva i dr.;

  • Hlađenje proizvoda u transportu – uz pomoć tečnog azota, suvog leda, kao i klasičnim sistemima  „termoking“ i dr.;

  • Gajenje i transport žive ribe – ubrzava se rast i postiže efikasnija ishrana;

  • Čuvanje vina i voćnih sokova pri skladištenju i pretakanju – gasovitim azotom u rezervoarima i cevovodu usporava se oksidacija, povećava trajnost proizvoda, održava se aroma i boja i smanjuje mikrobiološki uticaj;

  • Pakovanje vode, negaziranih pića i ulja, ukapavanjem tečnog azota u limenke i PET ambalažu, radi stabilizacije pakovanja ostvaruje se nadpritisak u ambalaži i održava zaštitna atmosfera čime se izbegava oksidacija proizvoda, obezbeđuje nepromenjeni kvalitet proizvoda;

  • Skladištenje voća CA (Controlled Atmosphere) – ubacivanjem gasovitog azota i niske koncentracije kiseonika i ugljen-dioksida usporava se metabolizam čuvanog voća –dodatnim hlađenjem i konstantnim vlaženjem, voće mesecima ostaje sveže. Primenom „banana gasa“  (smeša azota i etilena) za dozrevanje banana reguliše se ponuda zrelih proizvoda na tržištu;

  • Usitnjavanje  (kriogeno mlevenje) – primenom tečnog azota sprečava se gubitak arome, povećava se efekat mlevenja i zadržava kvalitet proizvoda ( začini, kakao, kafa i dr.)

  • Staklene bašte – primenom ugljen-dioksida povećava se prinos poljoprivrednih proizvoda

 

Svi gasovi koje Messer Tehnogas AD koristi u prehrambenoj industriji, nalaze se na pozitivnoj listi aditiva –gasova  (FOOD GRADE) čiji se kvalitet proverava i ima deklaraciju po Zakonu o bezbednosti hrane –Pravilniku o prehrambenim aditivima (Sl. List RS, br. 66/2013). Po HACCP standardima, gasovi i gasne smeše u prehrambenoj industriji dobili su nazive Gourmet gasovi.

Messer snabdeva kupce Gourmet  čistim gasovima i gasnim smešama za industriju hrane:

Gourmet C Ugljen-dioksid

Gourmet N Azot

Gourmet O Kiseonik

Gourmet A Argon

Gourmet N70 

70% azota

30% ugljen-dioksida

Gourmet O70

70% kiseonika

30% ugljen-dioksida

Gourmet O80

80% kiseonika

20% ugljen-dioksida

Gourmet N60

60% azota

40% ugljen-dioksida

Gourmet N50

50% azota

50% ugljen-dioksida

Gourmet L Azot-suboksid

Gourmet H Vodonik