Argon

Argon

 

Atom argona se obeležava simbolom Ar, atomskim brojem 18 i atomskom masom 39,948. U 19. veku otkrili su ga Ser Rajli i Ser Vilijam Remzi. Vazduh se sastoji od 78 % azota, 20,8 % kiseonika, ugljen-dioksida, plemenitih gasova a samog argona ima oko 0,93 %. Emisija argona u vidljivoj oblasti spektra u plazmi omogućuje primenu argona za rasvetu.       

KONVENCIJE ZA NOMENKLATURU NPR. ARGON 4.6

Kvalitet gasa izražen je brojem devetki u oznaci čistoće. Argon  4.6, argon 5.0 ili bilo koji drugi broj nakon naziva gasa je oznaka čistoće gde prvi broj označava broj devetki u procentu čistoće, a decimala poslednju cifru posle devetke. Argon 4.6 je, dakle, 99,996 % čist gas. Ostale komponente su navedene u specifikaciji kvaliteta gasaArgon, gasoviti 5.0 po standardu SRPS (Sadržaj Ar≥99,9990 % vol. H.F1.014/50 O2≤0.000112 % vol. CO2≤0.0001 % vol.N2≤0.0005 % vol. H2≤0.0002 % vol.)

SVOJSTVA ARGONA

Argon je bezbojan, neotrovan i nezapaljiv, plemeniti gas bez mirisa. Teži je od vazduha. Najvažnije hemijsko svojstvo argona je njegova inertnost.

PRIMENE ARGONA

Zavarivanje: argon je idealan zaštitni gas za zavarivanje jer ne reaguje sa ostalim gasovima, čak ni pri izuzetno visokim temperaturama plazma zavarivanja. Argon je izvrstan gas i za MIG i TIG zavarivanje. Za specijalne vrste zavarivanja može se formirati odgovarajuća gasna mešavina dodavanjem dve, tri, četiri ili čak i više aktivnih komponenti argonu (npr. ugljen-dioksid, helijum, azot ili kiseonik). Lasersko zavarivanje kao i 3D tehnike štampanja metala postali su važna područja primene argona.

Gašenje požara: argon može služiti i kao sredstvo za gašenje požara tamo gde ne može da se koristi voda ili pena.

Analiza: argon se koristi kao izvor plazme u spektrometriji. 

Izolacija: argon se primenjuje kod dvostrukih stakala zbog dobrih izolacionih osobina.

Hrana: argon se koristi za zaštitu od oksidacije tokom dozrevanja kvalitetnih vina.

Medicina: argon se koristi kao gas za laserske uređaje koji se koriste u medicini npr. kod operacije očiju, odstranjivanja vena i za uklanjanje tetovaža.

3D tehnike štampanja metala: argon sprečava oksidaciju tokom štampanja.

TEČNI ARGON 

Argon se dobija u postrojenjima za razlaganje vazduha kao jedna od komponenti, a zatim se utečnjava. Tečni argon se do korisnika doprema u vakuum izolovanim kriogenim posudama ili cisternama. Pre isporuke vrši se kontrola kvaliteta.

Da bi se očuvala niska temperatura, tečni argon mora da se skladišti u kriogenim posudama. Zbog ekstremno niskih temperatura bezbednosne mere moraju se strogo da se poštuju. Npr. preporučeno je nošenje specijalnih kriogenih zaštitnih rukavica ili drugih specijalnih zaštitnih rukavica.

GASOVITI ARGON

Gasoviti argon se puni u bešavne čelične boce pod pritiskom od 150 do 300 bar i različitih vodenih zapremina, obeleženih u skladu sa evropskim standardom EN 1089-3: „rame“ boce argona obavezno je tamno zelene boje. 

Pregled različitih boja „ramena“ boca za gasove prema vrsti gasa u skladu sa standardom EN 1089-3 možete naći ovde.

Boca za gas napunjena argonom na 300 bar (što je najviši mogući pritisak punjenja) sadrži skoro 50 % više argona nego boca napunjena argonom na 200 bar. 

Upotreba ventila na bocama određena je standardima: DIN 477 za pritiske do 200 bar i CEN za punjenje na 300 bar. Regulatori pritiska i sva druga oprema treba da odgovaraju kvalitetu, nameni gasa i radnim pritiscima. Takođe, treba da je prate svi relevantni atesti.

BEZBEDNOSNI LISTOVI – ARGON

Za više informacija molimo Vas pogledajte ovde: za tečni argon i za gasoviti argon.

KUPOVINA ARGONA

Argon možete kupiti kao pravno ili fizičko lice na jednoj od naših distributivnih lokacija ili poručiti telefonom, e-mejlom, preko on-line aplikacije u Srbiji ili putem Messerove distributivne mreže širom sveta. U zavisnosti od lokacije za distribuciju, boce možete preuzeti sami ili Vam ih mi možemo dostaviti. Pozovite nas za više informacija o opcijama dostave.

Za više informacija o upotrebi argona u sečenju i zavarivanju posetite stranicu “sečenje & zavarivanje”.

 

PROIZVODNE LOKACIJE

Proizvodne lokacije