Web Content Display

 

Industrija hrane

Messer predstavlja značajnu grupaciju iz oblasti industrijskih gasova na svojim ciljnim tržištima Evrope i Kine.
Messer jeste i biće nezavisno porodično preduzeće.
Zajedno sa našim partnerima i združenim kompanijama mi ispunjavamo želje kupaca stručno, pouzdano i sa darom za inovacije na polju tehnologije habanja, spajanja i sečenja, kao i preciznih instrumenata.
To je ono što nas čini prvim izborom kod naših kupaca i zaposlenih.

Najznačajnije oblasti primene gasova su:

- proizvodnja životnih namirnica,

- obrada vode i ekologija,

- hemija, metalurgija, metaloprerađivačka industrija, medicina i proizvodnja specijalnih gasova. 

 

 

Messer Tehnogas AD raspolaže širokim asortimanom gasova, znanjem i sredstvima za uvođenje primena u proizvodnji, čuvanju, pakovanju i transportu prehrambenih proizvoda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tehnički gasovi, po novnoj evropskoj terminologiji:

GASOVI ZA INDUSTRIJU HRANE (ugljen-dioksid, azot, kiseonik ...) najveću primenu nalaze u prehrambenoj industriji u sledećim tehnologijama:

- brzo zamrzavanje životnih namirnica - očuvanje dobrog kvaliteta

- gajenje i transport žive ribe - ubrzan rast, efikasnija ishrana

- pakovanje životnih namirnica u atmosferi inertnih gasova MAP (Modified Atmosphere Packaging) – sprečava oksidaciju, održava svežinu,  obezbeđuje duži rok trajanja proizvoda bez promene boje

- hlađenje proizvoda u transportu – tečni azot, suvi led, kao klasične sisteme «termo king» i sl., mala investiciona ulaganja

- gaziranje napitaka – dodavanje gasovitog ugljen-dioksida daje prijatan ukus, omogućava održavanje arome i boje, smanjuje mikrobiološki uticaj, stabilizuje penu kod piva itd.

- čuvanje vina i voćnih sokova pri skladištenju i pretakanju «sparging sistem» - gasovitim azotom u rezervoarima i cevovodu usporava se oksidacija, povećava trajnost proizvoda, održava se aroma i boja i smanjuje mikrobiološki uticaj; pri pretakanju azotom ne dolazi do vezivanja kiseonika

- pakovanje vode, negaziranih pića i ulja – ukapavanjem tečnog azota u limenke i PET ambalažu, radi stabilizacije pakovanja ostvaruje se nadpritisak u ambalaži i održava zaštitna atmosfera čime se izbegava oksidacija proizvoda, obezbeđuje nepromenjeni kvalitet proizvoda

- skladištenje voća CA (Controlled Atmosphere) – ubacivanjem gasovitog azota uz niske koncentracije kiseonika i ugljen-dioksida usporava se metabolizam čuvanog voća uz dodatno hlađenje i konstantno vlaženje voće mesecima ostaje sveže. Primenom «banana gasa» (smeša azota i etilena) za dozrevanje banana reguliše se ponuda zrelih proizvoda na tržištu

- usitnjavanje (kriogeno mlevenje) – primenom tečnog azota sprečava se gubitak arome, povećava se efekat mlevenja i zadržava kvalitet proizvoda (začini, kakao, kafa itd...)

- staklene bašte – primenom ugljen-dioksida povećava se prinos poljoprivrednih proizvoda