Breadcrumb

Investicija Messera od 20 miliona evra u Boru

Investicija Messera od 20 miliona evra u Boru

17.11.2014. Beograd, 17.11.2014. - Rudarsko topioničarski basen Bor će izgradnjom novog Meserovog postrojenja za razlaganje vazduha u Boru, vrednog 20 miliona evra, koje će biti završeno za tri meseca, dobijati tri puta više kiseonika nego do sada.

INVESTICIJA MESSERA OD 20 MILIONA EVRA U BORU - NA FABRICI ZA RAZLAGANJE VAZDUHA MONTIRAN NAJTEŽI TERET DO SADA

 

Beograd, 17.11.2014. - Rudarsko topioničarski basen Bor će izgradnjom novog Meserovog postrojenja za razlaganje vazduha u Boru, vrednog 20 miliona evra, koje će biti završeno za tri meseca, dobijati tri puta više kiseonika nego do sada.

Graditelji novog postrojenja za razlaganje vazduha u Boru, koje gradi kompanija Messer Tehnogas AD, koja posluje u sastavu nemačke grupacije "Messer", uspeli su da podignu najteži teret do sada na visini od 106 metara – kolonu tešku 46 tona, a dugačku 53 metra i montiraju je u cold box - „hladni blok“.

Ernst Bode, izvršni direktor Messer Tehnogasa je rekao da će RTB Bor  izgradnjom nove kisikane za koju očekuje da će biti završena za tri meseca  dobijati tri puta više kiseonika nego do sada i da je srećan  što se posao privodi kraju ne krijući pri tom činjenicu da su postojala određena kašnjenja u realizaciji tog projekta, zbog birokratskih prepreka u našoj zemlji.

"U izgradnju novog postrojenja mi smo uložili 20 miliona evra i u njemu ćemo proizvoditi 10.000 kubika kiseonika, kao i 7.000 kubika azota na sat, a nova Kisikana će uspešno parirati zahtevima nove tehnologije u metalurgiji i moći će da zadovolji i potrebe bugarskog i rumunskog tržišta – kazao je Bode. On je posebno podvukao da se kompanija Meser vrlo brzo sinhronizovala sa RTB-om Bor i da bez problema već četiri godine poštuje ugovor o snabdevanju Basena tehničkim gasovima, potpisan prilikom kupovine stare Kisikane 2009. godine za 2,7 miliona dolara.

Naša kompanija je u Srbiji  prisutna od 1997. godine i do sada smo investirali više od 100 miliona evra. U fabrikama u Boru, Nišu, Pančevu, Novom Sadu, Beogradu, Požegi i Kraljevu zapošljavamo više od 344 radnika, a svoje proizvodne kapacitete imamo i u Crnoj Gori - rekao je Bode.

Novica Bojović, projekt menadžer u Meseru govoreći o podizanju kolone kaže da se specifičnost ovog projekta sastoji u tome što se montaža, provera varova i kompletni rad na koloni, koja je stigla iz Kine u tri dela, obavljao na zemlji.

"Za ovu složenu operaciju, s obzirom da se kolona dizala na visini od 106 metara bila nam je neophodna i jedinstvena dizalica u Srbiji kapaciteta 600 tona. Pored nje koristili smo i dizalice od 220 i 110 tona. Meser je do sada desetak puta širom sveta radio ovaj posao tako da to nije nepoznanica za nas. Doduše ovako nešto se po prvi put radi u Srbiji .Digli smo 46 tona tešku kolonu dužine 53 metara prečnika pet metara i ubacili je precizno u cold box  širine 7x7 metara, što je podrazumevalo izvesnu preciznost u obavljanju ovog posla.Temperatura u kolonama se kreće od -182 do -196 stepeni celzijusa. Naš kiseonik je neophodan za rad nove topionice i ona bez ove fabrike neće moći da bude puštena u rad. Mi paraleleno radimo na ovom projektu zajedno sa Novom topionicom. Topionica će dobijati 10.000 kubika na sat, a do sada je dobijala 3500 kubika",kaže Bojović.

Generalni direktor Rudarsko-topioničarskog basena Bor Blagoje Spaskovski je rekao da je saradnja RTB Bor sa Meserom odlična i da će ova tehnologija kombinatu obezbediti jeftiniju proizvodnju jer će umesto uglja koji je izuzetno skup od sada koristiti tečni kiseonik koji će omogućiti jeftiniju proizvodnju bakra, veći prihod i veću dobit.