Breadcrumb

Investicija za čitav region

Investicija za čitav region

23.10.2014. Beograd, 23.10.2014. - Kompanija Messer Tehnogas AD je u Pančevu otvorila novu punionicu helijuma u koju je uložila više od 3 miliona evra.

INVESTICIJA ZA ČITAV REGION

 

Beograd, 23.10.2014. - Kompanija Messer Tehnogas AD je u Pančevu otvorila novu punionicu helijuma u koju je uložila više od 3 miliona evra.

Otvarajući ovo novo postrojenje, u prisustvu velikog broja poslovnih partnera, Ernst Bode, potpredsednik Messer Grupe za jugiostočnu Evropu i izvršni direktor Messer Tehnogasa je rekao da je kompanija na ovaj način zaokružila svoj proizvodni program i sa proizvodnjom helijuma se svrstala u vodeće gasarske kompanije.

„Ovo je jedino postrojenje ovakve vrste na potezu od Budimpešte do Atine. Posebno mi je drago što ćemo od sad našim poslovnim partnerima moći da garantujemo pouzdano snabdevanje helijumom“, rekao je Bode.

Helijum se uglavnom upotrebljava u bolnicama kod sistema magnetnih rezonanci, kao i za sisteme koji se uglavnom koriste u naučnoistraživačkim ustanovama za spektroskopsko određivanje sastava materije, u istraživanjima fizike čvrstog stanja na niskim temperaturama. Tečni helijum ključa na −269°C i omogućava superprovodnost u magnetu. Čist helijum ima najveću primenu u analitici, u različitim laboratorijama: u industriji, a koristi se u istraživačkim laboratorijama, u naučno-istraživačkim centrima, različitim nezavisnim kontrolnim telima, u automobilskoj industriji za erbegove, za meteorološke balone i balone za nadzor službi bezbednosti, a za tehničko ronjenje na većim dubinama koriste se mešavine sa helijumom.

Milica Grković, rukovodilac prodaje specijalnih gasova i pripadajuće opreme u kompaniji Messer Tehnogas AD, kaže da je veliku ulogu na odluku o ovoj investiciji odigrala svetska kriza u snabdevanju helijumom, koja je započela 2011, a kulminirala krajem 2012. Početkom jula ove godine postrojenje je bilo pušteno u probni rad.

"Helijum stiže u specijalnim cisternama pa smo zbog toga morali da kupimo tri cisterne iz SAD marke Garner gde jedna košta 750.000 dolara. Planirani kapacitet za puniocu je jedna cisterna mesečno koji ćemo postići u drugoj polovini 2015. godine.“, kaže Grković.

Kompanija Messer ima tri centra za punjenje i isporuku helijuma: u Francuskoj, Švajcarskoj i Austriji. Interesantno je da Messer u Švajcarskoj snabdeva CERN, dok Austrija snabdeva Srednju i Jugoistočnu Evropu. Na osnovu potreba u zemlji i regionu, kao i projektovanog kapaciteta, planirano je da se 20 odsto proizvodnje plasira u Srbiji, a 80 odsto proizvodnje izvoziće se u: Tursku, Bugarsku, Rumuniju, Grčku, Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru, Republiku Srpsku i Federaciju.