Breadcrumb

Messer i CVC preuzeli delove biznisa kompanija Linde i Praxair u Americi

Messer i CVC preuzeli delove biznisa kompanija Linde i Praxair u Americi

01.03.2019. Kompanija Messer je 1. marta 2019. godine preuzela veći deo biznisa kompanije Linde AG u Severnoj Americi, kao i deo poslovanja Lindea i kompanije Praxair u Južnoj Americi

MESSER I CVC PREUZELI DELOVE BIZNISA KOMPANIJA LINDE I PRAXAIR U AMERICI

Kompanija Messer je 1. marta 2019. godine preuzela veći deo poslovanja kompanije Linde AG u Severnoj Americi, kao i deo poslovanja Lindea i kompanije Praxair u Južnoj Americi, putem joint venturea - Messer Industries GmbH-  koji je oformila sa finansijskim investitorom CVC Capital Partners Fund VII (CVC). Kompanija Messer Industries investira ukupno oko 3,6 milijardi američkih dolara (3,2 milijardi evra). Messer priključuje veći deo svojih kompanija iz Zapadne Evrope ovom joint ventureu.

 

“Stvaranjem ovog strateškog partnerstva koristimo jedinstvenu priliku da se vratimo na tržište Severne i Južne Amerike. Messer će se na ovaj način pozicionirati kao globalni igrač u sektoru i učvrstiće svoju poziciju najveće porodične kompanije na svetu za proizvodnju industrijskih gasova. Ova prilika se pruža jednom u životu," izjavio je Stefan Messer, vlasnik i glavni izvršni direktor Messer Grupe GmbH. "Naš plan je da, kroz nekoliko godina, u potpunosti integrišemo joint venture u porodičnu kompaniju, Messer Grupu. Želimo da iskoristimo spajanje ovih dveju kompanija kako bismo, u skorijoj budućnosti, ponovo postali globalni igrač, sa prisustvom na važnim tržištima industrijskih gasova.

Stefan Messer, vlasnik i glavni izvršni direktor Messer Grupe

Sa oko 5,400 zaposlenih, preuzeta poslovanja Lindea u SAD, Kanadi, Brazilu, kao i poslovanje Praxaira u Čileu su ostvarila ukupnu prodaju od 1,8 milijardi američkih dolara (1,6 milijardi evra), dok je EBITDA u 2018. godini iznosila oko 408 miliona američkih dolara (359 miliona evra).

 

Messer Grupa je ovom joint ventureu priključila veći deo svojih kompanija u Zapadnoj Evropi, odnosno, kompanije u zemljama Beneluksa, u Danskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Španiji, Švajcarskoj i Portugaliji, kao i kompaniju u Alžiru. Ove kompanije zapošljavaju oko 830 zaposlenih i ostvarile su prodaju od 339 miliona evra, dok je EBITDA za 2018. godinu iznosila 54 miliona evra.