Breadcrumb

Novo postrojenje za novu topionicu

Novo postrojenje za novu topionicu

30.08.2015. Beograd, 30.08.2015. - Kompanija Messer Tehnogas AD je u Boru pustila u rad novo postrojenje za razlaganje vazduha.

NOVO POSTROJENJE ZA NOVU TOPIONICU

 

Beograd, 30.08.2015. - Kompanija Messer Tehnogas AD je u Boru pustila u rad novo postrojenje za razlaganje vazduha.

Konstrukcijom Messerovog novog postrojenja za razlaganje vazduha u Boru, Rudarsko topioničarski basen Bor će dobijati 3 puta više kiseonika nego ranije. Messer Tehnogas, koji je deo Messer grupacije, pokrenuo je novo postrojenje.

"U izgradnju novog postrojenja mi smo uložili 20 miliona evra i u njemu ćemo proizvoditi 10.000 kubika kiseonika, kao i 7.000 kubika azota na sat, a nova Kisikana uspešno parira zahtevima nove tehnologije u metalurgiji – izjavio je Bode. On je posebno podvukao da se kompanija Meser vrlo brzo sinhronizovala sa RTB-om Bor i da bez problema već četiri godine poštuje ugovor o snabdevanju Basena tehničkim gasovima, potpisan prilikom kupovine stare Kisikane 2009. godine.

Naša kompanija je u Srbiji  prisutna od 1997. godine i do sada smo investirali više od 100 miliona evra. U fabrikama u Boru, Nišu, Smederevu, Pančevu, Novom Sadu, Beogradu, Požegi i Kraljevu zapošljavamo više od 344 radnika, a svoje proizvodne kapacitete imamo i u Crnoj Gori"  - rekao je Bode.

Saradnja RTB Bor-a sa Meserom je odlična i ovakva tehnologija kombinatu obezbeđuje modernu proizvodnju jer se umesto uglja koji je izuzetno skup od sada koristi tečni kiseonik koji omogućiava jeftiniju proizvodnju bakra, veći prihod i veću dobit i samim time više sredstava na raspolaganju za dalji razvoj.

"Ova investicija ne bi bila moguća bez investicije u novu Topionicu RTB Bor. Ja sam veoma srećan što će se na ovaj način spasiti Bor, jer će sada imati dobru budućnost. dok pre pet-šest godina to nije bio slučaj i moglo je, nažalost, sve da završi poptuno drugačije. Međutim, ovo je dobra priča, zahvaljujući dobrim i pametnim ljudima i odličan primer kako se treba stvarati uspešno poslovno okruženje." - rekao je Ernst Bode.