Breadcrumb

Obeležena peta godišnjica modula zavarivanje i zavarene konstrukcije

Obeležena peta godišnjica modula zavarivanje i zavarene konstrukcije

27.05.2015. Beograd, 27.05.2015. - Na Mašinskom fakultetu, u saradnji sa Messer Tehnogasom, školuju se inženjeri za zavarivanje i zavarene konstrukcije, neophodni za potrebe privrede.

OBELEŽENA PETA GODIŠNJICA MODULA ZAVARIVANJE I ZAVARENE KONSTRUKCIJE NA MAŠINSKOM FAKULTETU

 

Beograd, 27.05.2015. - Na Mašinskom fakultetu, u saradnji sa Messer Tehnogasom, školuju se inženjeri za zavarivanje i zavarene konstrukcije, neophodni za potrebe privrede. Očekuje se da će u svim srednjim tehničkim školama početi obrazovanje mašinskih tehničara za reparaturu.

Mašinski fakultet u Beogradu, u saradnji sa Messer Tehnogasom, obeležio je 27. maja, peti, jubilarni, Dan modula zavarivanje i zavarene konstrukcije. Modul je smer na master studijama na kojem se školuju inženjeri, za kojima postoji velika potražnja na tržištu rada. Osnovan je na inicijativu inženjera Zorana Nikolića iz Messer Tehnogasa, koji je, zbog potreba u privredi, fakultetu predložio školovanje stručnjaka u oblasti tehnologije zavarivanja i ispitivanja zavarenih spojeva. Zavarivanje je najefikasniji način spajanja mašinskih delova i procesi zavarivanja imaju jednu od ključnih uloga u izradi industrijske opreme, aparata i uređaja, kao i bitan uticaj na kvalitet i cenu proizvoda. Ubrzo nakon osnivanja modula, u privredi se ukazala potreba i za izvođačima radova i otvorena su eksperimentalna odeljenja za školovanje mašinskih tehničara za reparaturu u pet srednjih škola. Od sledeće godine se očekuje da će u svim tehničkim školama biti otvorena odeljenja za obrazovanje ovih kadrova.

Na birou nema ni jedan kvalitetan inženjer za zavarivanje, sa sertifikacijom, koji je nezaposlen, rekao je na obeležavanju pete godišnjice modula na Mašinskom fakultetu prof. dr Mileta Ristivojević, šef katedre za Opšte mašinske konstrukcije. Povećava se broj studenata koji su zainteresovani za ovaj smer, a prošle godine upisano je 25 akademaca. Messer godišnje stipendira osam studenata upisanih na ovaj modul na mašinskom fakultetu.

Kada je koncipiran program modula, dogovoreno je da nastavni plan bude prilagođen potrebama privrede. Prof. dr Radivoje Mitrović, šef akreditovane labratorije LIMES, rekao je da osnivanje ovog smera treba da bude podsticaj i za druge oblasti u kojima će fakulteti napraviti platformu za rešavanje problema u privredi, jer se od  univerziteta očekuje da budu nosioci nove prakse reindustrijalizacije u Srbiji.