Obrada pijaće vode ozonom

Obrada pijaće vode ozonom

 

OPIS PROCESA

Ozon se koristi za hemijsku oksidaciju problematičnih, teško obradivih supstanci, kao što su huminske kiseline ili postojani pesticidi. Molekul ozona, koji se sastoji od tri atoma kiseonika i jedno je od najjačih oksidacionih agensa, je ekološki prihvatljiv i ne proizvodi hlorisana jedinjenja. Međutim, ozon je nestabilan i stoga se proizvodi samo na mestu vodovoda koji koriste generatore ozona.

 

PRIMENA GASA

Ozon se može proizvesti iz atmosferskog kiseonika. Međutim, proizvodnjom iz čistog kiseonika se postiže mnogo veća koncentracija ozona u proizvodnom gasu i na taj način se nude mnoge prednosti, kao što su niži investicioni troškovi, niža potrošnja energije, veća efikasnost rastvaranja i manji prostorni zahtevi. Održavanje intenzivnog tretmana i sušenja komprimovanog vazduha izbegnuto je u potpunosti. Proizvodnja ozona od čistog kiseonika je  ekonomičnija u srednjim i većim postrojenjima i ima dodatne prednosti, između ostalog, u pogledu kvaliteta vode za piće. Iz ovih razloga, savremeni generatori ozona skoro uvek rade sa čistim kiseonikom. Mnogi stariji generatori koji rade sa vazduhom već su prepravljeni na čist kiseonik kako bi iskoristili prednosti rada sa čistim kiseonikom.

Prednosti proizvodnje ozona iz čistog kiseonika:

• Niži troškovi investiranja

• Niži godišnji troškovi

• Postrojenje za proizvodnju sa manjim prostornim zahtevima

• Postrojenja i procesi su jednostavniji i efikasniji

• Brzo rastvaranje i ravnomerna distribucija ozona, poboljšani kvalitet vode

 

MESSEROVO REŠENJE

U mogućnosti smo da Vam ponudimo gasoviti ili tečni kiseonik odgovarajućeg kvaliteta, u količini koja Vam je potrebna. Pored toga, nudimo Vam i test-usluge za optimizaciju procesa.