Breadcrumb

Proslava osme godišnjice modula zavarivanje i zavarene konstrukcije

Proslava osme godišnjice modula zavarivanje i zavarene konstrukcije

09.05.2018. Beograd, 09.05.2018. godine svečano je obeležen VIII dan modula za zavarivanje i zavarene konstrukcije na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu

PROSLAVA OSME GODIŠNJICE MODULA ZAVARIVANJE I ZAVARENE KONSTRUKCIJE

 

Beograd, 09.05.2018. godine svečano je obeležen VIII dan modula za zavarivanje i zavarene konstrukcije na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu

Messer Tehnogas je organizovao proslavu osmog po redu dana modula za zavarivanje i zavarene konstrukcije, koja je upriličena u svečanoj sali Mašinskog fakuteta u Beogradu.

Modul za zavarivanje i zavarene konstrukcije osnovan je 27. maja 2006. godine, na zajedničku inicijativu zaposlenih u Messer Tehnogasu i profesora na Mašinskom fakultetu, koji su prepoznali potrebe privrede.

Svečanost je otvorio dekan Mašinskog fakulteta, profesor dr Radivoje Mitrović, koji je rekao da je modul za zavarivanje i zavarene konstrukcije primer jednog od najbolje organizovanih studijskih programa i rezultat je zdrave inicijative poznate kompanije Messer Tehnogas, i njenog uočavanja da u Srbiji nema kadrova ovoga profila.

                 

Šef modula, profesorka dr Olivera Popović, je izrazila posebnu zahvanost kompaniji Messer Tehnogas, velikom pokrovitelju modula, koja doniranjem opreme, organizovanjem prakse i stipendiranjem studenata, pruža veliku podršku daljem razvoju ovog modula.

Ona je istakla da se na modulu trenutno školuje oko 50 studenata prve i druge godine master studija, dok interesovanje za ovaj modul iz godine u godinu raste. Većina studenata koji pohađaju ovaj studijski program, posle diplomiranja lako nađe zaposlenje, a u ovom trenutku gotovo da nema nezaposlenih mašinskih inženjera za oblast zavarivanja, naglasila je profesorka Popović.

Nemačka kompanija Messer Tehnogas je pružila veliku pomoć i pri uvođenju Kursa za međunarodne inženjere zavarivanja 2016., istakla je profesorka, koja je zajedno sa dr Vencislavom Grabulovim, članom UO Društva za unapređenje zavarivanja u Srbiji, uručila diplome drugoj generaciji polaznika.

Skup je pozdravio i predstavnik Messer Tehnogasa, Zoran Nikolić, koji se osvrnuo na aktivnosti kompanije koje su pomogle formiranje modula i na uvođenje novih smerova u srednje tehničke škole - mašinskog tehničara za reparaturu i bravara zavarivača.

Tokom radnog dela svečanosti održana su interesantna predavanja na različite teme iz oblasti zavarivanja i zavarenih konstrukcija, u okviru kojeg je predstavnica Messer Castolina, Edit Plesing, govorila na temu: "High performance, antiaging coatings against abrasion and erosion".