Breadcrumb

STEFAN MESER, VLASNIK I GLAVNI IZVRŠNI DIREKTOR „MESSER GROUP “, POSETIO NOVO POSTROJENJE ZA RAZLAGANJE VAZDUHA U BORU

STEFAN MESER, VLASNIK I GLAVNI IZVRŠNI DIREKTOR „MESSER GROUP “, POSETIO NOVO POSTROJENJE ZA RAZLAGANJE VAZDUHA U BORU

 

Povodom izgradnje novog postrojenja za razlaganje vazduha u Boru, Stefan Meser, vlasnik i izvršni direktor “Messer Group”, sa saradnicima obišao lokaciju koja već osam godina zadovoljava potrebe rada topionice bakra iz sastava kineske kompanije “Ziđin koper”.

Nakon osam godina od izgradnje prvog postrojenja za razlaganje vazduha u Boru 2015. godine, kompanija „Messer Tehnogas“ pustila je u maju ove godine još jedno postrojenje, koje predstavlja sinergiju moderne tehnologije i vizionarskog menadžmenta. Tim povodom fabriku je obišao Stefan Meser, vlasnik i glavni izvršni direktor „Messer Group“, koji je naglasio da je impresioniran izgledom novog pogona, njegovom funkcionalnošću i radom, kao i da će novo postrojenje za razlaganje vazduha u potpunosti zadovoljiti potrebe rada topionice bakra iz sastava kineske kompanije „Ziđin koper“ u Boru.

„Fabriku u Boru posetio sam pre 13 godina i sada mogu da kažem da je ovo postrojenje je veoma značajno „Messer Tehnogas“ koji posluje u Srbiji, ali i za čitavu „Messer Group“. U Srbiji trenutno imamo osam fabrika i blizu 350 zaposlenih koje veoma uspešno posluju, a kada je reč o proizvodnim kapacitetima najznačajnija su postrojenja u Boru i Smederevu, koja doprinose daljem razvoju „Messera“, koja je vodeća porodična kompanija za proizvodnju industrijskih gasova u jugoistočnoj Evropi“, rekao je Stefan Meser.

Ernst Bode, izvršni direktor „Messer Tehnogasa“, potvrdio je da novo postrojenje za razlaganje vazduha u Boru u potpunosti zadovoljava potrebe rada kineske kompanije „Ziđin koper“.

„Staro postrojenje proizvodilo je 10,5 hiljada kubnih metara kiseonika na sat, a novo 14,5. Sada ukupno proizvodimo 25 hiljada kubika kiseonika niskog i srednjeg pritiska, što ukazuje da je za 35 odsto ostvaren veći kapacitet od postojeće fabrike za proizvodnju kiseonika. Od 2015. godine sa izgradnjom tadašnje fabrike i novog postrojenja uloženo je više od 50 miliona evra. Uređena je i nova upravna zgrada i prodajni centar za tehničke gasove“, naglasio je Ernst Bode.

Kompanija „Messer Tehnogas“ u cilju zaštite životne sredine neprestano unapređuje pogone i štedi resurse. Izvršni direktor Bode kaže da izgradnja novog postrojenja u Boru garantuje povećanje energetske efikasnosti.

„Pokušavamo da proizvodnju učinimo što efikasnijom. Postavljeni su solarni paneli, oprema je najnovije generacije koja prati moderne tehnologije, što garantuje uštedu u potrošnji električne energije. Veoma sam srećan činjenicom da je Bor danas grad u kome se industrija ubrzano razvija, što je rezultat dobre investicije koja za sobom povlači i rast ekonomije u regionu. Borani danas imaju redovan posao i stabilan izvor prihoda i velika ulaganja u zaštitu životne sredine“, posebno je istakao izvršni direktor „Messer Tehnogasa“ Ernst Bode.

Nemačka kompanija „Messer“ vodeći je proizvođač i distributer industrijskih, medicinskih i specijalnih gasova, koja posluje u više od 40 zemalja sveta, a u Srbiji je prisutna od 1997. godine i posluje kao kompanija „Messer Tehnogas“, u okviru „Messer Group“. Staru fabriku za proizvodnju kiseonika u Boru nemačka kompanija je za 2,7 miliona dinara kupila još 2009. godine.