Breadcrumb

Svečano obeležena IX godišnjica modula za zavarivanje i zavarene konstrukcije

Svečano obeležena IX godišnjica modula za zavarivanje i zavarene konstrukcije

15.05.2019. U Beogradu, 15.05.2019. godine svečano je obeležen IX Dan modula za zavarivanje i zavarene konstrukcije na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu

SVEČANO OBELEŽENA IX GODIŠNJICA MODULA ZA ZAVARIVANJE I ZAVARENE KONSTRUKCIJE

 

U Beogradu, 15.05.2019. godine svečano je obeležen IX Dan modula za zavarivanje i zavarene konstrukcije na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu

Proslava devetog po redu Dana modula za zavarivanje i zavarene konstrukcije održana je u svečanoj sali Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Modul za zavarivanje i zavarene konstrukcije osnovan je 27. maja 2006. godine, zajedničkom inicijativom zaposlenih u kompaniji „Messer Tehnogas“ i profesora na Mašinskom fakultetu u Beogradu, koji su prepoznali potrebe privrede. Godine 2009. počelo je školovanje prvih inženjera u oblasti zavarivanja upisivanjem prvih studenata na ovaj smer.

Okupljenom skupu prvi se obratio dekan Mašinskog fakulteta, profesor dr Radivoje Mitrović, koji je rekao da je Dan modula prilika da se istaknu rezultati, kao i da se razmotre planovi daljeg razvoja nastave u oblasti zavarivanja. Ističući zadovoljstvo dosadašnjom sjajnom saradnjom sa nemačkom kompanijom „Messer Tehnogas“, podsetio je da je modul za zavarivanje i zavarene konstrukcije nastao pre devet godina na inicijativu upravo ove kompanije, čiji su stručnjaci uočili realne potrebe srpske privrede. Vreme je potvrdilo tadašnja očekivanja da će kompanije koje posluju u Srbiji prepoznati inženjere zavarivanja kao stručnjake koji su im potrebni, rekao je profesor Mitrović.

Prof. dr Radivoje Mitrović

U ime kompanije „Messer Tehnogas“, skupu se obratio Zoran Nikolić, menadžer razvoja novih primena, koji je istakao aktivnosti ove kompanije koje su usmerene na stvaranje obrazovne baze u oblasti reparature i zavarivanja u Srbiji. Nikolić se osvrnuo na „Messerovu“ finansijsku podršku koja je usmerena nastavku modernizacije nastave u srednjim tehničkim školama. Ova kompanija je do sada stipendirala preko 70 studenata Mašinskog fakulteta, a putem organizovanih stručnih prezentacija o savremenim trendovima i novim tehnologijama zavarivanja, nastoji da u Srbiji stvori uslove za formiranje baze kvalitetnog inženjerskog znanja koje će odgovarati potrebama privrede, istakao je Nikolić.

Zoran Nikolić iz kompanije „Messer Tehnogas“

Šef Modula za zavarivanje i zavarene konstrukcije, prof. dr Olivera Popović je istakla da interesovanje studenata za ovaj master studijski program raste iz godine u godinu. Profesorka Popović je istakla posebnu zahvalnost kompaniji „Messer Tehnogas“ koja kroz doniranja opreme, organizovanja stručne prakse i stipendiranje studenata, kontinuirano pruža podršku daljem razvoju ovog studijskog programa. Većina studenata koji pohađaju ovaj modul, nakon diplomiranja lako dođe do zaposlenja, rekla je ona, što govori o znanju koje su stekli tokom studija, kao i da poslodavci cene i žele da zadrže ovakav kadar.

prof. dr Olivera Popović

Važna aktivnost modula za zavarivanje i zavarene konstrukcije je održavanje „Kursa za međunarodne inženjere i tehnologe zavarivanja“. Veliku pomoć u realizaciji ovog projekta pružila je kompanija „Messer Tehnogas“ u kojoj se održavaju vežbe i praktični deo kursa. Diplome trećoj generaciji polaznika, koja je uspešno završila „Kurs za međunarodne inženjere i tehnologe zavarivanja“, uručio je dr Vencislav Grabulov, član „Društva za unapređenje zavarivanja u Srbiji“.

Dušan Batalo, koordinator i rukovodilac prodaje Messer opreme za rezanje & zavarivanje i Castolin proizvodnog programa sa polaznikom kursa za međunarodne inženjere i tehnologe zavarivanja

U završnom delu svečanosti su studenti sa Mašinskog fakulteta predstavili svoje radove. Nenad Huber je govorio o aktivnosti inženjera zavarivanja prilikom izrade metalnih konstrukcija, a Miloš Dujović o zavarivanju i virtuelnoj realnosti.