Tečni helijum

Tečni helijum

 

Temperatura ključanja tečnog helijuma iznosi 4,2 K, odnosno -269 °C i predstavlja najhladniju tečnost na Zemlji. Tečni helijum se koristi kao rashladno sredstvo za postizanje najnižih temperatura.

Osim u istraživačke svrhe, većina tehničkih primena tečnog helijuma vezana je za postizanje superprovodljivosti – stanje materijala pri kojem se električna struja provodi bez postojanja otpora. Temperature faznog prelaza su izuzetno niske, tako da se za postizanje superprovodnih osobina koristi tečni helijum, pr. superprovodni magneti u uređajima za magnetnu rezonancu kontinuirano sa hlade tečnim helijumom.

Tečni helijum se isporučuje, transportuje i čuva u specijalnim kriogenim posudama. Messer Tehnogas AD ima u ponudi posude različitih veličina, a najčešće su od 100, 250 i 500 litara, od kojih su mnoge opremljene sistemom za dizanje pritiska. Punionica tečnog helijuma nalazi se u Pančevu.

Veliki potrošači, kao što su proizvođači opreme ili najveći istraživački centri snabdevaju se iz cisterni kapaciteta 40 000 litara.

Messer Tehnogas Vam uvek može dati savet vezan za optimalan način snabdevanja, bezbedno rukovanje tečnim helijumom ili za sistem za prikupljanje i ponovno korišćenje helijuma.

Izdavač Imovine

SPECIJALNI GASOVI

Specijalni gasovi